II. világháború helyi áldozatainak emlékét megörökítő emlékmű - Varsány

látnivalók Varsányon

II. világháború helyi áldozatainak emlékét megörökítő emlékmű - Varsány

A Római Katolikus Templom és a Községháza közötti területen került felállításra a Bobály Attila szobrászművész által készített II. világháború helyi áldozatainak emlékét megörökítő emlékmű. A szobor avatására 2002. október 23-án - ünnepélyes keretek között -került sor.

A 375 cm magasságú emlékmű mesterségesen kialakított dombra lett helyezve, fő eleme a középen látható mitikus állatfigurákkal díszített bronz életfa, amely a kereszt súlya alatt eleső Krisztus-alakkal a Jesse fája motívumra utal. A mű alkotóelemei: baloldalt várandós asszony, jobboldalt egy katonafigura, mindezek alatt – a kőtalpazat elülső részén két bárányfigura, hátulsó oldalán kígyómotívum, melyek domborműszerűen kerültek megjelenítésre.

A Képző-és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye alapján: „ A plasztika többrétegű jelentéstartalma egyaránt idézi az ősi magyar hitvilágot (a fán látható, szarvasagancsot viselő paripa) és a keresztény szenvedéstörténetet.” Az emlékmű magába hordozza a születés és a halál gondolatát.
Település ismertető
  • Varsány

    Varsány az Északi Közép-hegység és a Cserhát északi részén, Nógrád megyében Szécsény várostól délnyuga...

Szállások Varsányonés környékén