Hochkönig télen-nyáron

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Hochkönig télen-nyáron

Feltöltve: 2010-01-18

Mint egy óriás nyúlik az égbe, közel s távol nincs semmi, ami akár csak meg tudná közelíteni magasságát és erejét. Hochkönig nevet adták a Salzburg tartomány szívében fekvő, csaknem háromezer méter magas hegynek, amelynek lábánál fekszik Maria Alm, Dienten és Mühlbach városka.

A környék infrastruktúrájának fejlesztésére 30 millió eurót fordítottak nemrég, úgyhogy csak azt tudjuk tanácsolni, menjenek és nézzenek szét. Figyelem: nem csak télen érdemes!

Nyáron túrázhatunk az összesen 340 kilométernyi, jelzett túraútvonalon, amelyek nehézsége a laza sétaúttól a gleccsertúrán át a hegymászóknak ajánlott sziklafalakig terjed. Itt található az Arnoweg, amelyet az egész tartomány legszebb útjai között tartanak számon. A másik híres túraút, a Via Alpina Bischofshofentől Saalfeldenig húzódik, és a régión át vezet a Salzburger Almenweg is. Rutinosabb hegymászók a függőhidas Via Ferrata-t is kipróbálhatják. Érdemes kipróbálnia a „Pillangó ösvényt” Hinterthalban és az „Ércutat” Mühlbachban. Aki pedig elfáradt volna a túrázásban, betérhet valamelyik gazdaságba és megkóstolhatja az igazi alpesi tejet, sajtot, házi vajat, joghurtot, kenyeret vagy szalonnát.

A változatos táj biciklizésre csábít. A paletta széles, legyen szó könnyű pedálozásról, vagy a valódi kihívást jelentő hegyi kerékpározásról. Saalfeld és Maria Alm között helyezkedik el az Alpok egyik legszebb golfpályája, az Urslautal Golf Course. A 18 lyukas létesítményt 1993-ban adták át, és azóta vonzza azokat a sportrajongókat, aki szeretnének illatos mezőkön, vadvirágok között golfozni. Ötven kilométeres körzetben hat további csodálatos golfpálya is található. A tenisz szerelmesei öt teniszközpontban hódolhatnak szenvedélyüknek. Az „Aktív Fitness Park” nordic walking és „egészséges” túrákat kínál, szakemberek vezetésével.

A szeptember ideális a kultúra és a hagyományok megismerésére. El lehet látogatni a bányászati múzeumba, egymást követik a koncertek, a piacokon meg lehet venni a gazdák termékeit, és nagy ünnepséget rendeznek, amikor a gulya visszatér a nyári legelőről. Érdemes végigjárni a helyi pálinkafőzőket – és ha már, akkor a kóstolás sem maradhat el. És ezzel még nincs vége a programok sorának: íjászat, siklóernyőzés, ha valaki pedig ennél is többre vágyik, felkeresheti az Adventure Parkot, ahol a legmerészebb próbatételeken teheti próbára magát.

Ha jön a síszezon…

Éppen most fejeződött be, de jön majd megint a sízsezon, és számos élménnyel ajándékozza meg azt, aki a Hochkönig régióba látogat. A korábban említett 30 millió eurót új síliftek kialakítására és újabb lejtők síelhetővé tételére fordították – beleértve az új hóágyúkat is. Az idei tél újdonsága volt a nyolc személyes Kings Cab Mühlbachban és a Schwarzeckalmbahn ülőlift Maria Almban. Télen összesen 34 sílift, 150 kilométernyi nagyszerűen ápolt pálya, 188 hóágyú, egy éjszaka is kivilágított domb, 8 síiskola, 3 síóvoda várja a hochkönigi "síhinta" a sportolókat. A régió infrastruktúráját az elmúlt három évben több ízben is kitüntették: megkapta az ADAC gyermekbarát területeknek járó ezüstérmét, az „Isten hozta a kitüntetést”, és a sírégiók egész világra kiterjedő tesztelése során a „Legjobb családi desztináció” címet.

Mindez nem véletlen: a Hochkönig régió ideális körülményeket biztosít a kezdőknek, gyerekeknek, fiataloknak és azoknak is, akik hosszabb kihagyás után kezdenek újra síelni. Egy nap alatt akár mindhárom településre - Maria Alm, Dienten és Mülbach - is ellátogathatunk lábunkon a síléccel, hiszen a településekhez tartozó sípályarendeszerek összekötettésben vannak egymással. A kicsiknek számos programot kínálnak: fesztiválok, diszkó, sí-óvoda, síversenyek. A gyerekek és a fiataloknak hétvégéken kedvezményes áron használhatják a felvonókat, a tinédzsereket pedig az abergi hópark várja. Kilométerről kilométerre nagyszerűen ápolt lejtők teszik a téli sportok rajongóinak El Dorádójává a területet. Csak egyetlen példa: Maria Almban 30 kilométeres ápolt sífutó-pálya van, amely a még hosszabb Saalachtal ösvényrendszerbe torkollik.

A Hochkönig régió része az összesen öt régiót tömörítő Ski amadé területnek, amely sok-sok élménnyel gazdagítja a látogatót a pénzéért. Egyetlen jegy kaput nyit a 270 felvonóhoz és 860 kilométeres pályarendszerhez, amelyen a kezdők és a profik is megtalálhatják a nekik való lejtőt. Egyetlen más alpesi régió sem nyújtja a lehetőségeknek ilyen gazdag tárházát viszonylag kis területen. Ráadásul kiszámíthatóak a hóviszonyok, sí-iskolák és szervízek széles hálózata áll rendelkezésre, úgyhogy nem meglepő, hogy egy igazi sírajongónak gyorsabban ver a szíve a Ski amadé név hallatán. De a téli sportok rajongóinak nem csak a síelést ajánlják a helyiek. Szánkópálya is van, sőt be lehet fizetni lovas szános kocsikázásra, és ki lehet próbálni a curling alpesi változatát, az ice stock-ot. Ha vállalkoznak egy kellemes, havas autózásra, Maria Almból érdemes megtenni a Filzensattelen át vezető festői utat az 1071 méter magasan fekvő Dientenbe. Ha leparkolták a kocsit, jobb el is feledkezni róla és bekukkantani a kis üzletekbe vagy a hangulatos éttermek valamelyikébe. Innen már csak egy macskaugrásnyira van Mühlbach, amelynek máig sikerült megőriznie ódon hangulatát. Az adventi időszakban kiállítást tartanak betlehemi jelenetekből, nézelődni és vásárolni lehet az adventi vásárban, vagy fáklyás túrán lehet részt venni.

A szálláskeresés sem télen, sem nyáron nem jelenthet problémát, hiszen a vendégek pénztárcájától függően szinte bármi elérhető: exkluzív wellness hotel, fogadó, vendégház, apartmanok, sőt családbarát szállások is. Kiváló éttermek is vannak a környéken. Annak, aki úgy döntött, felkeresi a Hochkönig régiót, tartogatunk még egy tippet: nézzen szét a csomagajánlatok között, mert nagyon kedvező árakat kaphat. A Top-sí csomag például hét éjszakát tartalmaz reggelivel egy meghitt vendégházban, hat napos Ski amadé síbérletet és 20 százalékos árengedményt a sífelszerelés bérlésekor, mindezt 358 euróért fejenként. Renate Ecker, a Hochkönig Marketing Szövetség pedig azt teszi hozzá: „Egyelőre nem túlzsúfolt a régiónk, úgyhogy nem tudok ennél jobb tippet adni: jöjjenek el és próbálják ki!”