Bakancslistás hely a Balatonon: Pörc

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Bakancslistás hely a Balatonon: Pörc

Feltöltve: 2021-08-23

Régi vágású hentesboltként kezdte meg működését a Pörc Bisztró és Delikát, és hamar a környék egyik legnépszerűbb húsboltjává vált a Balatonnál, néhány éve pedig a hangulatos kerthelyiségben bisztró jellegű fogásokat is kínálnak a vendégeknek.

A Kocsis család közel százötven éve foglalkozik hentesárukkal. Kocsis Jenő, a Pörc Bisztró és Delikát tulajdonosa, a hentes dinasztia ötödik generációját képviseli. A boltban kapható húsok többnyire saját húsüzemükből kerülnek ki, ezzel garantálva az egyediséget és a magas minőséget.

A 2018-as év nyarán nyílt bisztró étlapján mindig kistermelőktől beszerzett, friss alapanyagokból készült, szezonális fogások szerepelnek, működése szorosan összefonódik a delikát körüli hagyományokkal. Az étlap indító gondolata, amely egy Bessenyei idézet, és egyből megteremti a kellő hangulatot, kíváncsivá teszi a vendéget, így hangzik: ,,Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.’’ S hogy egy Balaton parti bisztró miért választja ezt az idézetet? Mert mind a delikát, mind a bisztró fejet hajt a múlt hagyományai előtt.

Az étlap nem titkolt célja, hogy a magyarok újból ráismerjenek, rákapjanak a színes magyar gasztronómia örökségeire, a régmúlt nagyszerű ízeire. A bisztró kínálata, ízvilága egészen az ősmagyar ételekig nyúlik vissza. Ilyen elfeledett fogás például az előételnek szánt csücsür, ami egy ősbúzából készült tésztaétel, báránynyakkal megtöltve, barnavajas barabolyhabbal és friss szarvasgombával tálalva.
A másik különleges előételük, amit nagyon kevés helyen fogyaszthatunk, a borjúbríz, ami sült borjúmirigyet takar grillezett gombával és hajdinaropogóssal.
Szintén népszerű, és visszatérésre sarkallja a vendégeket a sertésszűz kapros-csalános vajtök főzelékkel, a tapolcai lazacpisztráng kapros uborkamártással, fermentált egressel. Ezek a fogások nem csak szemet gyönyörködtetőek, de isteni finomak is. Itt ehettük meg életünk legkülönlegesebb desszertjét, ami libamáj mousse volt étcsokoládéval és mogyoróval. A fogások mellé a környék legkiválóbb borait kínálják, a csopaki Söptei pincének több szelektált tételei is megtalálható náluk.

Egy kis delikáttal indult a Pörc, majd később bővült egy rostlappal, kis terasszal. Mára már egy tető alatt vár a delikát és a bisztró is egy hangulatos, csendes, kerthelyiséggel Balatonkenesén a Széchenyi utca 1-es szám alatt.